Terminologjia e përdorur në Internet

Blog

Çfarë është një blog?

Nje Blog (vjen nga kombinimi i fjaleve “Web” dhe “Log”) eshte nje faqe interneti e cila permban nje shumellojshmeri artikujsh (eng. “posts”), fotosh etj. Zakonisht nje Blog permban dhe nje arkive ku mund te kerkohen postimet e vjetra. Blog-et jane bere tashme nje trend dhe nje mjedis i perbashket komunikimi per profesioniste, politikane, celebrities etj. Shume Blogs ofrojne dhe RSS Feeds, nepermjet te ciles njoftojne subsribers-at e tyre per postimet e reja.


 

UTM

Cfare eshte UTM?

Eshte nje kod i thjeshte te cilin mund ta integroni ne nje URL te per te gjurmuar burimin (source), mjedisin (medium) dhe emrin e fushates (campaign name) te nje linku. Kjo e lejon Google Analytics te shfaq raporte te sakta per sa i perket burimin e trafikut qe merrni ne websitin tuaj. Per te ndertuar nje custom URL ju mund te perdorni Google URL Builder ose pluginin Google Analytics URL Builder per Google Chrome.


 

TLD

Cfare eshte TLD?

TLD eshte shkurtim per Top Level Domain. Nje TLD i referohet pjese mbash “.” te domain-it dhe shume here tregon prejardhjen te nje webfaqe. Ne Shqiperi pershembull ne kemi TLD “.al“. Ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes jane shume te zakonshme TLD si .edu (edukim), .gov (agjensite shteterore), .net (network related), .com (commercial), .org (organizata jo-fitimprurese). Gjithashtu nje TLD mund te tregoi dhe shtetin ne te cilin eshte regjistruar nje domain si pershembull .ca (Canada), .uk (United Kingdom), .au (Australia), .jp (Japan), .fr (France) etj. Ju mund te gjeni nje variacion te madh TLD per faqen tuaj duke klikuar ketu.


 

Localhost

Cfare eshte localhost (127.0.0.1)?

Ne rrjetat kompjuterik, localhost eshte nje hostname i cili prezanton nje kompjuter ose host. Localhost mund te perdoret per te aksesuar sherbime te ndryshme te rrjetave qe operojne ne vete hostin nepermjet nderfaqes loopback 127.0.0.1


 

Theme, Template

Cfare eshte nje theme ne WordPress?

Nje Theme ose Template ne WordPress eshte nje koleksione skedaresh te cilat punojne sebashku per te prodhuar nje nderfaqe grafike me nje dizajn te unifikuar per nje faqe interneti ose blog. Keto skedare quhen Template Files. Nje Theme ndryshon pamjen vizuale te nje faqe interneti/blog por pa ndryshuar strukturen e kodit ne backend.


 

XAMPP/WAMP

Cfare eshte WAMP dhe XAMPP?

XAMPP, WAMP eshte nje platforme open-source e cila permban nje web server te instaluar ne localhost. Kjo pakete eshte zhvilluar nga Apache friends dhe konsiston kryesisht nga Apache HTTP Server, MySQL Database dhe interpretues te skripteve te gjuheve te programimit PHP dhe Perl.


 

Web Browser

Çfarë është një web browser?

Një web browser (ose thjesht browser) është një aplikacion kompjuterik i cili merr, prezanton dhe komunikon me burime informacioni në Wordl Wide Web. Një burim informacioni identifikohet nga një URL/URI (Uniform Resource Identifier) dhe mund të jetë një web faqe, një image/video ose çfarëdo informacioni tjetër. Ka shumë lloj browserash që mund të përdorni. Më të njohurit janë Google Chrome, Mozilla Firefox dhe Opera.


 

Web Server

Çfarë është një web server?

Një web server është një teknologji e fushës së informatikës e cila proçeson kërkesa (requests) nëpërmjet HTTP/HTTPS, protokolit bazë në rrjetat kompjuterike qe luan rolin e distributorit në World Wide Web. Ky term mund ti referohet një sistemi të kompletuar kompjuterik, një pajisjeje, ose dhe një programi i cili pranon dhe kontrollon kërkesat HTTP/HTTPS.